Over het mediatienetwerk

Doelstellingen van het mediatienetwerk

Het netwerk Mediërend Leren is opgericht in 2008 en wil het volgende bereiken:

  • Mediatoren ML en mogelijke cliënten met elkaar in contact brengen.
  • De zoektocht van ouders/verzorgers naar een mediator ML of leerpotentieelonderzoeker voor hun kind vergemakkelijken. Via het netwerk kunnen ze in contact komen met mediatoren ML en leerpotentieelonderzoekers uit de eigen regio.
  • De kwaliteit van de methodiek van Mediërend Leren waarborgen.
  • Het verbreden en verdiepen van het concept Mediërend Leren in Nederland, in het bijzonder met betrekking tot het begeleiden van cliënten waarbij het leren en ontwikkelen niet vanzelf gaat. Het gaat om begeleiding op sociaal, emotioneel, cognitief en/of gedragsmatig gebied.
  • Het stimuleren/aanmoedigen van samenwerking tussen mediatoren ML en leerpotentieelonderzoekers die werken op basis van het concept Mediërend Leren, ten behoeve van deskundigheidsontwikkeling en intervisiemogelijkheden.
  • Het inzetten van het ontwikkelingsmateriaal van prof. Feuerstein sr., het Instrumental Enrichment Program (I.V.P), het materiaal van prof. Haywood, het Bright Start Programma, het inzetten op het MISC concept van prof. Klein, Metacognitie en spel, gestoeld op de theorie van prof. Hessels-Schlatter.

Wie kan zich aansluiten bij het Mediatienetwerk?
Iedereen die één van onderstaande opleidingen heeft afgerond en het concept Mediërend Leren in hun werk hebben geïntegreerd: Mediërend Leren (Stichting StiBCO), MISC en Bright Start (Stichting StiBCO, Cesmoo), opleiding Instrumental Enrichment Program (via Feuerstein Instituut Jeruzalem, voorheen ook via Stichting StiBCO), LPAD opleiding (Feuerstein Instituut Jeruzalem), Dynamic Assessment (Tzuriel).
Mediatoren ML en/of leerpotentieel-onderzoekers kunnen zowel als zelfstandige werken als verbonden zijn aan instituten, bedrijven en/of scholen. De doelgroep en het werkterrein van de mediatoren kan daarmee sterk van elkaar verschillen.

Waarom aansluiten bij het Mediatienetwerk?
Het Mediatienetwerk is de plek voor het onderhouden en vergroten van kennis, het uitwisselen van ervaringen en het volgen van intervisie. Hierdoor borgen we de kwaliteit van de bij ons aangesloten mediatoren ML.

Wat biedt het Mediatienetwerk aan ieder netwerklid?
· Een netwerk van mediatoren ML en leerpotentieelonderzoekers om ervaringen te delen en van elkaar te leren.
· Een plek op de website van het Mediatienetwerk waarop cliënten een mediator ML kunnen vinden.
· Drie keer per jaar een ontmoetingsdag waarbij intervisie en deskundigheidsbevordering centraal staat.
· Snel inzicht in nieuwe ontwikkelingen en workshops/trainingen van Stichting StiBCO.
· Optioneel: een driedaagse om dieper in te gaan op deskundigheidsbevordering.

Wat vragen wij van een netwerklid?
· Aanwezig zijn bij de ontmoetingsdagen, drie vrijdagen per jaar.
· Deelnemen aan één van de werkgroepen om samen het netwerk in stand te houden.
· Een jaarlijkse contributie (€162,-, prijspeil 2023) en een kleine financiële bijdrage voor de website.

Meekijken?
Dit is mogelijk voor potentiële netwerkleden. Stuur een mail naar t.a.v. Floor van Loo o.v.v. meekijken Mediatienetwerk.

Aanmelden als netwerklid?
Stuur een mail naar t.a.v. Floor van Loo o.v.v. aanmelden netwerklid.

Profiel van een mediator ML
Om de kwaliteit van de begeleiding te waarborgen zijn er kwaliteitscriteria opgesteld. Deze criteria vormen samen het profiel van een mediator ML op die manier weten ouders en cliënten wat zij kunnen verwachten.